Dlaczego warto przyśpieszyć swój metabolizm? Odpowiedz na to pytanie wydaje się być bardzo prosta, chociaż nie dla wszystkich oczywista. Dzięki przyspieszonemu metabolizmowi redukcja tkanki tłuszczowej lub wzrost masy mięśniowej będą o wiele prostsze niż teraz. Kapsaicyna Tą tajemniczo brzmiącą substancję znajdziecie między innymi w papryce [...]
[...] organizmu na składniki odżywcze, gdyż to właśnie ono stanowi podstawę strukturalną i funkcjonalną każdej komórki ciała człowieka. Dlatego tak ważne jest dostarczenie protein na odpowiednim poziomie w każdej diecie niezależnie od wieku, płci, czy aktywności. Batony proteinowe dla wegan Marka ALLNUTRITION postanowiła wprowadzić do swojej [...]
[...] dla cięższych, odtłuszczonych osób (np. ważących ponad 100 kg). Tam zalecałbym jednorazowo 10-15 g BCAA. Poza tym dla utrzymania syntezy białek konieczne są kolejne porcje protein najlepiej podawane co 3-4 h. Dlatego osoby, których finanse są ograniczone, bardziej skorzystają na kupnie białka serwatkowego, gdyż same BCAA są o wiele droższe. [...]
Dieta dla wielu osób kojarzy się z drogimi potrawami, wyrzeczeniami i dużą ilością warzyw, których cena za kilogram jest niejednokrotnie wyższa niż kawałka mięsa. Młode osoby często rezygnują z działań liczenia kalorii i pilnowania jadłospisu z racji kosztów i czasu, jaki musiałyby poświęcić na przygotowanie jedzenia. Dodatkowo otrzymywane w domu [...]
Na pewno nie raz spotkałeś się z opiniami osób trenujących na siłowni, że pomimo sporego wysiłku, jaki wkładają w swoje treningi, nie są w stanie zbudować upragnionych mięśni. Wielokrotnie również na łamach SFD pojawiały się wątki, w których to podobne osoby skarżyły się, że mają problemy z budowaniem masy mięśniowej, a ewentualny jej wzrost wiąże [...]
Redukcja zazwyczaj zwiększa zapotrzebowanie na produkty zawierające białko. Wiąże się to z tym, że białko działa antykatabolicznie, zabezpieczając nie tylko tkankę mięśniową, pod względem ilości aminokwasów potrzebnych do utrzymania bilansu azotowego na dodatnim poziomie, ale i zabezpiecza tkankę mięśniową pod kątem energetycznym, pomimo tego, że [...]
Stwierdzenie "jedz mniej, lecz częściej" jest wszystkim dobrze znane, według niego powinniśmy zwiększyć częstotliwość posiłków, co ma podnieść tempo metabolizmu i mieć korzystny wpływ na naszą sylwetkę. Zwiększona częstotliwość spożywania posiłków szczególnie zalecana jest odchudzającym się osobom, stosującym diety o ujemnym bilansie kalorycznym [...]
[...] a to bardzo często prowadzi do różnorakich zaburzeń i ekstremizmu w tej dziedzinie. Przyjmuje się, iż jeśli zjadasz odpowiednią ilość kalorii i zapewniasz stały dowóz protein, jesteś na dobrej drodze do zbudowania mięśni. Oczywiście dieta oparta o same wysokoprzetworzone produkty może i być skuteczna do budowania mięśni, ale jej koszty [...]
[...] Delicious Chocolate White Choco With Coconut. To wersja z białej czekolady, w której może rozkochać się każdy miłośnik słodkich doznań. W każdej tabliczce znajdziemy aż 10 g protein pochodzącego między innymi z białka serwatkowego. ALLNUTRITION Fitking Delicious Chocolate Milky Choco With Coconut to natomiast idealny produkt dla koneserów [...]
[...] ekspresji IGF-1 o 29% po 24 h, ale efekt nie został wzmocniony przez suplementację kreatyną, kreatyna nie miała wpływu na kinazę rybosomalną P70S6K (ang. p70 ribosomal protein S6 kinase) oraz 4E-BP1 (białko wiążące eukariotyczny czynnik inicjacji translacji 4E) w spoczynku, fosforylacja p70 (s6k) i 4E-BP1 wzrosła o 150-400% w podobny [...]
Zaczął się czerwiec a wraz z nim sezon na truskawki. Miłośnicy tych pysznych owoców z pewnością nie mogli się doczekać, aby skorzystać z ich dostępności. Są soczyste, bardzo smaczne i z powodzeniem można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Posiadają też wiele walorów zdrowotnych. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. [...]
W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]
Glutamina jest głównym substratem dla komórek nabłonka jelita cienkiego, odgrywającym ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych. Podawanie glutaminy ma duże znaczenie dla stanu jelit - wspomaga wzrost błony śluzowej, zwłaszcza w przypadku urazów tego narządu. Podsumowanie Glutamina zapobiega atrofii kosmków jelitowych związanych z wiekiem. Można [...]
Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]
[...] l.) oraz jej korzystny wpływ na zdrowie człowieka” http://www.ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/3839 House JD1, Neufeld J, Leson G. „Evaluating the quality of protein from hemp seed (Cannabis sativa L.) products through the use of the protein digestibility-corrected amino acid score method.” [...]
[...] W treningu brzucha stosował wznosy ugiętych i prostych nóg w zwisie oraz wykonywał ćwiczenia z piłkę lekarską (z partnerem). Florian twierdzi, iż 4 lub 5 x dziennie sięga po proteinowe napoje, co wyjaśnia podaż protein w zaprezentowanej wcześniej, antykulturystycznej diecie. Twierdzi, iż w trakcie kręcenia filmu „Creed II” wydawał w ciągu [...]
[...] kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, ukuto nawet termin "progu leucynowego" (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Ogólnie, wg ESAP, przy dawce 75 g glukozy podanej doustnie: stężenie glukozy we krwi powinno wynosić mniej niż 200 mg/dL po 1 h stężenie glukozy we krwi powinno [...]
Redukcja masy ciała jest procesem, który zawsze wiąże się z utratą mięśni oraz rozmaitymi zmianami w profilu hormonalnym. Gdyby nie wiązały się z nią koszty, nie istniałoby błędne koło: zwiększanie masy ciała - redukcja. Co się dzieje, gdy zwiększamy masę ciała? Z reguły ten proces wiąże się z odkładaniem tkanki tłuszczowej, nie istnieją czyste [...]
[...] z wiśni może mieć negatywne znaczenie dla sportowców, szczególnie dyscyplin siłowych. Referencje: 1.Sarah R.Jackman „Tart cherry concentrate does not enhance muscle protein synthesis response to exercise and protein in healthy older men” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0531556517308409 [...]